ALBUT SI FIII - CULEGATORII DE PLANTE | Este o indeletnicire veche de cand lumea. Asta stim, asta facem.
Magazin de produse naturiste de pe meleagurile noastre!
Black Friday Image

Busuioc

ISTORIE


Busuiocul (Ocimum basilicum - în care sunt cuprinse plante medicinale și aromatice de la care se folosesc frunzele sau iarba, precum: menta, maghiranul, isopul, cimbrul, roinița, salvia, lavanda și altele) este o plantă din genul Ocimum, familia Lamiaceae, fiind o plantă ierboasă cu origini din Asia tropicală. Termenul de busuioc provine din limba greacă “basileus”, însemnând “rege”.
Se spune despre el ca ar fi crescut pe locul in care Împărații Constantin și Elena au descoperit Sfânta Cruce. Busuiocul a fost dintotdeauna considerat „regele mirodeniilor” de mulți bucătari și autori de cărți gastronomice.


DESPRE PLANTA


Busuiocul poate atinge între 20–60 cm înălțime, având frunzele de culoare verde deschis, matasoase, cu lungimi cuprinse între 1,5–5 cm și latimea de circa 1–3 cm.

Proprietățile busuiocului sunt date de conținutul de substanțe active pe care le conține, așadar utilizările acestei plante sunt variate. Ca si efect terapeutic este carminativă, galactogogă, antiinflamatoare, febrifugă, antifungică, diuretică etc., dar este folosita si la nivel industrial in producția de cosmetice și medicamente, cat și alimentara.



BENEFICII


Planta are urmatoarele efecte binefacatoare asupra organismului uman:


Febra si raceli frecvente : frunzele sale pot fi utilizate sub forma de suc, ceai sau decoct pentru ameliorarea febrei si a racelilor (inclusiv la copii). Extractul de frunze de busuioc se va subtia cu putina apa si se va bea la fiecare 2-3 ore.


Tuse si Dureri in gat : busuiocul se regaseste in multe siropuri de tuse, indicate fiind pentru tusea expectoranta in special, ajutand la eliminarea mucusului in caz de bronsita si astm. De asemenea, cand apar dureri de gat se poate bea apa fiarta amestecata cu putin busuioc


Tulburari respiratorii : Busuiocul este folosit si in tratarea tulburarilor sistemului respirator. Puteti face un decoct din frunze de busuioc, in special amestecat cu miere si ghimbir, care este adjuvant pentru bronsita, astm, gripa, tuse si raceala. 


Puterea de vindecare : frunzele au rol tonic si revigorant pentru memorie si ajuta la eliminarea materiei catarale si a flegmei din tuburile bronsice si de asemenea ajuta functia digestiva si induc transpiratia abundenta.


Pietre la rinichi : busuiocul are efect de tonifiere asupra rinichilor si se recomanda se se bea un amestec din sucul obtinut din frunze de busuioc amestecat cu miere, regulat, timp de 6 luni, in special daca este prezenta o piatra la rinichi.


Tulburari cardiace : Planta mai are rolul de a reduce nivelul colesterolului din sange.


Stres : Studii recente arata ca acestea pot oferi o protectie semnificativa impotriva stresului. Acestea au rolul de a purifica sangele si ajuta la prevenirea mai multor manifestari specifice stresului.


Muscaturi de insecte : planta are efect preventiv si curativ in cazul muscaturilor sau intepaturilor de insecte. 


Afectiuni cutanate : aplicat local busuiocul este benefic pentru tratarea bolilor de piele, al herpesului si al leucodermei.


Probleme ale dintilor : Pentru spalarea dintilor,  puteti pune frunzele de busuioc uscate la soare si le pisati. 


Busuiocul are si proprietăţi antiseptice. Astfel, puteţi pune câteva picături de ulei de busuioc in apa în care spălaţi legumele.


Nu este recomandat nici femeilor insarcinate sau care alapteaza, si nici copiilor.



Imagine: Castielli, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons