CIMBRISOR
ISTORIE
Cimbrisorul a fost recunoscut pe scara larga ca una dintre cele mai folosite plante medicinale inca din Egiptul antic, unde a fost folosit în parte la procesului de imbalsamare. De-a lungul istoriei, cimbrisorul a fost un leac pentru otrava, un calmant al durerii si un semn de curaj si ramas bun. In vremurile Egiptului antic, cimbrul era frecat pe un cadavru impreuna cu alte ierburi precum rozmarinul inainte de a fi infasurat ca parte a procesului de mumificare. De asemenea, egiptenii foloseau cimbrisorul ca analgezic, fiind componenta activa în multe dintre medicamente. Romanii credeau ca consumul de cimbrisor inainte sau in timpul mesei ar vindeca otravurile, facandu-l astfel deosebit de popular printre imparatii romani. De asemenea, cimbrisorul era adesea dat soldatilor romani la plecarea lor la lupta, in semn de curaj. Traditia de a oferi cimbrisor drept cadou de ramas bun soldatilor a continuat de-a lungul evului mediu in Angliei, unde usor usor a devenit un condiment popular pentru gatit. Cand a lovit Ciuma Neagra, cimbrisorul a fost un element activ care a luptat impotriva bolii. In ziua de astazi, cimbrisorul este încă folosit cu precatedere in medicina si alimentatie.
DESPRE PLANTA
Originara din Europa si o mare parte a Africii de Nord, Cimbrisorul este o specie de planta perena aromatica cu flori ce face parte din familia mentei, Lamiaceae, avand peste alte 6 varietati in subordine. In natura se gaseste sub forma unui subarbust ce poate atinge inaltimea de 2 cm, cu tulipini taratoare ce se pot extiende pana la 10 cm lungime. Planta prezinta funze ovale de aproximativ 8 mm, vesnic verzi. In ceea ce priveste florile, acestea sunt produse in ciorchin, puternic parfumate, cu inflorescente ce variaza prin culoare fiind fie liliac, roz-violet, magenta sau chiar si alb.
BENEFICII
Aceasta planta aromatica ofera mai mult decat gust si aroma meselor tale, avand reale beneficii asupra sanatatii datorita compusilor sai. Cimbrisorul este bogat in minerale si vitamine ce lupta impotriva bacteriilor si ciupercilor. Vitamina C ajuta la sustinerea sistemului imunitar, potasiu influenteaza multiplicarea celulelor sanatoase iar manganul vine in sustinerea dezvoltarii oaselor si a coagularii sangelui. Timolul, unul dintre uleiurile principale ce se gasesc in compozitia cimbrisolului, lupta impotriva inflamatiei, avand un efect calmant asupra organismului. Această plantă poate ajuta, de asemenea, la creșterea apetitului, la susținerea funcției sănătoase a ficatului și la creșterea straturilor protectoare de mucus gastric din stomac, care ajută la protejarea mucoasei stomacului de acid.
COMENTARII
Nu există comentarii încă. Fii primul care adaugă unul.
Adauga un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *