COADA CALULUI
ISTORIE
Coada-calului este un membru al familiei Equisetaceae si este singurul supraviețuitor al unei linii de plante care se întâlnește cu trei sute de milioane de ani. Este un descendent al plantelor antice care au crescut la fel de înalte ca copacii în perioada carboniferă a timpurilor preistorice și membrii acestei familii au dat naștere multor zăcăminte de cărbune.
Se crede că are multiple proprietăți medicinale și a fost folosit în mod tradițional pentru a trata rănile; pentru a îmbunătăți sănătatea pielii, părului și oaselor; si ca remediu pentru diverse alte afectiuni de sanatate
Chinezii îl folosesc pentru a răci febra și ca remediu pentru inflamațiile oculare, cum ar fi conjunctivita și tulburările corneene, dizenterie, gripă, umflături și hemoroizi.
DESPRE PLANTA
Coada-Calului este o planta care creste salbatic în nordul Europei și în America de Nord și Centrală, precum și în alte locuri umede cu climă temperată. Are o tulpină lungă, verde, dens ramificată, care crește din primăvară până în toamnă.
BENEFICII
Coada-calului este cunoscută pentru activitatea sa antiinflamatoare, antibacteriană, antimicrobiană, antioxidantă, coagulantă, demulcentă, diuretică și astringentă.
Planta coada-calului este considerată a avea cel mai bun efect de vindecare posibil pentru majoritatea afecțiunilor pielii. Are proprietăți vindecătoare și calmante și întărește părul, oferind în același timp o strălucire mai sănătoasă.
Cercetările publicate în 2012 de „Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology” au descoperit că siliciul derivat din Coada-calului a crescut semnificativ creșterea părului după 90 și 180 de zile. Studii suplimentare confirmă că firele de păr cu un conținut mai mare de silice sunt mai strălucitoare și tind să aibă o rată de cădere mai mică.
Se pare că a fost utilizat în tratamentul unui număr de afecțiuni de sănătate care includ:
oase fragile,
păr,
dinți și unghii,
gingivita,
amigdalita,
tulburări reumatismale,
edem,
osteoartrita,
diabet,
acnee,
răni,
mâncărime,
erupții cutanate,
arsuri,
degerături,
gelune,
picior de atlet,
picioare crăpate și obosite,
ulcere,
boli cardiovasculare,
boli gastro-intestinale,
infecții ale tractului respirator,
bronșită, febră,
probleme ale vezicii urinare, infecții ale tractului urinar, urez la copii.
Unele studii arată că coada-calului conține uleiuri esențiale precum timol și cineol, care sunt capabile să elimine ciupercile (în special ciupercile pielii, cum ar fi Candida sp.) și bacterii precum:
Escherichia coli - care provoacă infecții urinare și
Staphylococcus aureus - care provoacă infecții ale plămânilor, pielii și oaselor.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a susține acest beneficiu.
Ceaiul de coada-calului preparat cu tulpina uscata este metoda cea mai folosita pentru a consuma planta. Poate fi găsit în magazinele naturiste și în unele farmacii compuse. Coada-calului poate fi găsită și sub formă de capsule.
RECOMANDARI
Deși are câteva beneficii diverse pentru sănătate, utilizarea coada-calului poate provoca și efecte secundare, mai ales dacă este utilizată în doze mari sau timp de peste o săptămână. Poate provoca o durere de cap puternică sau pancreatită, de exemplu. Prin urmare, utilizarea trebuie întotdeauna ghidată de un medic sau de un profesionist din domeniul sănătății cu experiență în plante medicinale
Utilizarea ierburilor este o abordare veche de întărire a organismului și de tratare a bolilor. Plantele, totuși, pot declanșa reacții adverse și pot interacționa cu alte plante medicinale, suplimente sau medicamente. Din aceste motive, ar trebui să luați plante cu grijă, sub supravegherea unui furnizor de servicii medicale.
Sursa Imagine: Equisetum telmateia stem photographed by Eric Guinther (Marshman at en.wikipedia) in Portland, Oregon (near zoo) on April 25, 2004.
COMENTARII
Nu există comentarii încă. Fii primul care adaugă unul.
Adauga un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *