ALBUT SI FIII - CULEGATORII DE PLANTE | Este o indeletnicire veche de cand lumea. Asta stim, asta facem.
Magazin de produse naturiste de pe meleagurile noastre!
Black Friday Image

COADA SORICELULUI

ISTORIE


Coada Soricelului este o plantă perenă din familia Asteraceae (margarete), introdusă în America din Europa în perioada colonială. Această plantă preferă solul bine drenat și plin soare și se găsește adesea naturalizând pe câmpuri și de-a lungul drumurilor. Este o plantă minunată a vieții sălbatice care atrage fluturi.

Se spune că atunci când s-a născut eroul grec Ahile, mama lui l-a ținut de călcâi și l-a scufundat într-o cuvă cu ceai de șoricel pentru a-l proteja de rău. După cum știm, el a murit în cele din urmă din cauza unei răni la gleznă, unde, conform știi, șoricelul nu s-a atins. Indiferent de folosirea sau neutilizarea sa în ritualul său de naștere, șarveta era cu siguranță cel mai de încredere aliat al lui Ahile pentru rănile sângerânde ale războiului.


DESPRE PLANTA


Coada Soricelului este o plantă perenă erbacee înălțime de 50-80 cm aparținând familiei Asteraceae, cu flori albe și cu miros de camfor. Iernează prin rizomul său. Frunzele sunt situate dispersat pe tulpină. Înflorește din iunie până toamna târziu.


Florile și vârfurile proaspete ale frunzelor primăvara se folosesc și în bucătărie: cu un gust amar tipic, ele aromatizează salatele de plante sălbatice și quark cu ierburi. Ceea ce este, de asemenea, popular este un sirop făcut din flori de șoricel de milfoil.


BENEFICII


Mâncatul sau consumul regulat de șarveta ajută la prevenirea și tratarea dispepsiei și ulcerațiilor – două afecțiuni pe care alcoolul sau cofeina, împreună cu o dietă bogată, le pot ajuta să le manifeste.


Coada Soricelului promovează o activitate sedativă asupra sistemului nervos și este adesea folosită ca antispastic pentru dispepsia nervoasă. Ea este apreciată pentru că ajută la vindecarea și tonifierea membranelor mucoase din tractul gastro-intestinal.


Fenolul antiinflamator abundent al naturii, acidul salicilic (alias salicină), se găsește în șoricelă, la fel ca și la dulciurile de luncă (Filipendula sp.) sau la salcie (Salix sp.). Încearcă șocurile unde nu poți găsi mușețel.


Acidul salicilic este util pentru durerile de cap. Frunzele pot fi mestecate pentru a ușura durerile de dinți. Coada Soricelului este cunoscut pe scară largă ca un ajutor pentru disconfortul digestiv și pentru a susține funcția digestivă sănătoasă. Este calmant pentru ulcerele gastrice și susține circulația sănătoasă și integritatea vasculară. Crește transpirația, este un vasodilatator, susține nivelurile sănătoase ale tensiunii arteriale și sănătatea femeilor. Făcut într-un ceai, calmează multe simptome comune ale răcelii și gripei.


Componentele uleiului volatil, precum cineolul, au calități antiseptice, în timp ce azulena, responsabilă pentru culoarea albastră a uleiului esențial, nu numai că reduce inflamația, dar stimulează formularea țesuturilor pentru vindecarea rănilor.


RECOMANDARI


Ca și în cazul oricărui membru al familiei Asteracea, există un ușor risc de posibilă sensibilitate pentru unele persoane, în special pentru cei cu probleme dermatologice. Ca întotdeauna, cereți întotdeauna sfatul unui profesionist înainte de a utiliza plantele sălbatice ca medicamente.

Utilizarea ierburilor este o abordare veche de întărire a organismului și de tratare a bolilor. Plantele, totuși, pot declanșa reacții adverse și pot interacționa cu alte plante medicinale, suplimente sau medicamente. Din aceste motive, ar trebui să luați plante cu grijă, sub supravegherea unui furnizor de servicii medicale.


Sursa Imagine: Ivar Leidus, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

COMENTARII

Nu există comentarii încă. Fii primul care adaugă unul.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *