ALBUT SI FIII - CULEGATORII DE PLANTE | Este o indeletnicire veche de cand lumea. Asta stim, asta facem.
Magazin de produse naturiste de pe meleagurile noastre!
Black Friday Image

GENTIANA

Plante Medicinale

ISTORIE

Desi cunoscuta inca de pe vremea Egiptului Antic pentru proprietatile sale medicinale, gentiana si-a capatat numele de abia in anii 100 i.Hr. cand Gentheios din Iliria, un rege antic al Greciei, ar fi descoperit valorile medicinale ce se aflau de fapt in radacina plantei. Fiind una dintre cele mai intense ierburi din punct de vedere al gustului sau puternic si amar, extractul de gentiana a fost folosita pentru producerea rachiului medicinal care era considerat un stimulant al apetitului si un ajutor al digestie. Pe masura ce erboristii Evului Mediu s-au transformat in proprietarii de farmacii ai secolelor XVIII si XIX, tonicele medicinale au ajuns extrem de populare, devenind un ingredient activ la mese si cine, fiind servit o data cu aperitivul.

DESPRE PLANTA

Originara din Asia, Europa si America, Gentiana este un gen de planta cu flori ce apartine familiei Gentianaceae, fiind inrudita cu peste 400 de alte specii. Crescand cu precadere in zone alpine din regiuni temperate, gentiana surprind prin aspectul si coloritul ei. Cu o tulpina verticala groasa si o radacina la fel de puternica, gentiana poate atinge inaltimea de 1,5 metrii. Frunzele sale, de un verzui albastru, sunt aranjate trasversal si se formeaza in mod eliptic. Cu o perioada de inflorire de aproximativ 3 luni, gentiana izbucneste, din iunie pana in august, intr-o multitudine de culori: de la alb si galben la mov si albastru. Cu toate acestea, in ceea ce priveste scopurile ei medicinale, radacina este componentul activ ce este cautat atunci cand se produc tincutri sau extracte.

BENEFICII

Fiind recunoscuta inca din Antichitate pentru proprietatile sale benefice, radacina de gentiana a continuat sa fie folosita in mod frecvent in medicina traditionala, fiind utilizata atat pentru ameliorarea afectiunilor digestive sau ale ficatului, cat si pentru proprietatile sale antiinflamatoare. Principalii compusi activi ce se gasesc in radacina plantei sunt iridoizii, secoiridoizii, xantonelele si flavonoidele si amarogentin. Aceasta din urma este una dintre cele mai amare substante cunoscute si este tot substata responsabila pentru beneficiile digestive aduse asupra stomacului si a vezicii biliare. Mai mult decat atat, gentiana are efecte medicinale si asupra ficatului, prevenind incetinirea ficatului prin grabirea digestiei proteinelor si a grasimilor si prevenirea acumularilor de „deseuri”. Ceilalti compusi activi din gentiana prezinta proprietati antiinflamatoare ce ajuta la calmarea tesuturilor, avand efect antibacterian, dar si la mentinerea sistemului cardiovascular si respirator sanatos.

COMENTARII

Nu există comentarii încă. Fii primul care adaugă unul.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *