MUSETEL (Matricaria recutita)
ISTORIE
Musetelul isi are originea in Europa si Asia de Vest. Inca din cele mai vechi timpuri, a fost foarte apreciat de egipteni, romani și greci pentru proprietatile sale medicinale. Egiptenii considerau planta sacră și credeau că este un dar de la Zeul Soarelui. Grecii antici si romanii o utilizau frecvent in tratarea eritemului sau a xerozei, cauzate de vremea uscata, sau ca bautura calmanta, sub forma de ceai. Cu toate acestea, musetelul a inceput sa fie folosit la scara larga in epoca medievala, fiind prescris excesiv de medicii secolelor XVI si XVII- lea pentru a domolii febra intermitenta.
DESPRE PLANTA
Atunci cand vorbim despre musetel, exista o mare confuzie in ceea ce priveste genul de planta folosita in remediile naturiste, musetelul de care vorbim la modul general fiind separat in 2 plante diferite, ambele facand parte din familia Asteraceae. Asadar, exista musetelul german, un nativ din Europa si Asia, cunoscut si sub numele stiintific de Matricaria Recutita si musetelul roman/ englezesc numit si Chamaemelum nobile, originara din Europa de Vest si Africa de Nord. O diferente cheie intre cele doua specii este faptul ca, cel din urma este o planta perena, ceea ce inseamna ca infloreste singura in fiecare an, in timp ce, musetelul german este o planta anuala, care trebuie replantata pentru a da roade.
BENEFICII
Plantele de musetel sunt cultivate la scara larga pentru a fi folosite in remedii naturiste. Florile de musetel au doua substante active ce potenteaza efectele benefice ale plantei asupra sanatatii: apigenina si crizina. Cea dintai este un compus extrem de puternic ce lupta impotriva cancerului, in timp ce, ce de-a doua, crizina, este un flavonoid cu efect calmant ce ajuta in reducerea anxietatii. Mai mult decat atat, musetelul este bogat in uleiuri volatile precum: bisabolol, oxizi A si B si matricica, care potenteaza efectele terapeutice pe care aceasta planta le are asupra intregului organism. Musetelul este folosit pentru proprietatile sale naturale sedative, antispastice, antiinflamatorii, antiseptice, antialergene, antibacteriene și antifungice. Sunt folosite pentru a trata probleme digestive, ulcere, tulburari menstruale, alergii, astm, artrita, colici, dureri de cap, muscaturi de insecte, eczeme, rani, arsuri, inflamații oculare, herpes labial și cel mai frecvent anxietate. Acesta este, de asemenea, folosit în produsele de infrumusetare, deoarece inmoaie si lumineaza in mod natural pielea si parul, tratand acneea si alte probleme ale pielii.
COMENTARII
Nu există comentarii încă. Fii primul care adaugă unul.
Adauga un comentariu
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *