ALBUT SI FIII - CULEGATORII DE PLANTE | Este o indeletnicire veche de cand lumea. Asta stim, asta facem.
Magazin de produse naturiste de pe meleagurile noastre!
Black Friday Image

ZMEUR

ISTORIE


Cercetătorii consideră că  locul de naștere al acestei plante este Europa Centrală. Cu toate acestea, primele mențiuni de zmeură ca o cultură de grădină au apărut în manuscrisele vechi grecești și romane datând din secolul al III-lea î.Hr. In decursul ultimului secol, planta a devenit larg răspândită nu numai pe teritoriile europene, ci și în America, Asia, Africa și Australia. In ziua de azi, cei mai mari producători din lume sunt Rusia, Serbia și SUA.

Zmeurul (Folium Rubi idaei) mai este cunoscut în limbaj popular ca si “rug de munte”. 


DESPRE PLANTA


Acesta este  un arbust din familia rozaceelor, iar fructele sale sunt apreciate de toata lumea. Insa zmeurul este si o planta medicinala de la care se folosesc atat fructele, cat si frunzele si florile pentru prepararea remediilor naturiste.


EFECTE TERAPEUTICE


Bogata in Vitamine:

Zmeura conține o multitudine de vitamine, printre care, vitamina C, majoritatea vitaminelor B (în special acid folic), vitamina A, vitamina E și vitamina K. De asemenea, zmeura  este foarte bogata si in minerala, printre care se numără calciul, fierul, fosforul, magneziul, zincul, potasiul, cuprul, manganul și seleniul.

Aceste fructe au un conținut foarte mic de grăsimi, calorii și carbohidrați, astfel fiind o alegere minunata pentru cei care doresc sa-si tină sub control glicemia.


Efect Antioxidant:

Frunzele de zmeură conțin taninuri și flavonoide, care sunt antioxidanți puternici. Antioxidanții pot ajuta la protejarea împotriva radicalilor liberi care pot deteriora celulele și care contribuie la dezvoltarea unor boli precum cancerul și bolile cardiovasculare. Prin urmare, frunzele de zmeură pot avea unele beneficii în reducerea riscului acestor afecțiuni.


Ajuta sanatatea feminina:

Zmeurul este folosit de sute de ani ca tonic uterin. Botaniștii îl consideră unul din cele mai blânde și sigure remedii pentru femei. Astfel, frunzele de zmeur ajuta sănătatea femeilor in toate etapele vieții.

Este recomandat ca femeile aflate in perioada  de menopauza sau post-menopauza sa consume ceaiul de frunze de zmeur pentru întărirea oaselor. Pentru a extrage o cantitate cât mai mare de calciu, este recomandat de catre doctorul Susun Weed infuzarea plantei pentru cat mai mult timp.


Ajuta Rezistenta Fizica la Sportivi:

Studiile arata ca persoanele care consumă în mod regulat zmeură se recuperează mai repede după încărcături grele (putere, vizuală, psihică, psiho-emoțională), boli prelungite. Astfel, compușii prezenți în zmeur pot ridica semnificativ rezistența fizică a sportivilor.

Pulpa de zmeura conține substanțe care induc pofta de mâncare, ajuta la normalizarea activitatatii intestinului și stomacului, si atenuează durerea din tractul digestiv, activand secreția sucurilor digestive.


Combate Colesterolul:

Zmeura conține substanțe care elimină excesul de colesterol din organism. De asemenea, ajuta la întarirea miocardului și a perețlori vaselor și reglează ritmul cardiac și tensiunea arterială. Daca sunt consumate inmod  regulat, se poate reduce semnificativ riscul de tulburări cardiace sau atenuarea simptomele acestora.


Combate Febra:

Fructele uscate ale plantei sunt folosite pentru a opri febra intensa. Se toarnă 800 ml apă clocotită pe o mână de fructe de pădure, se încălzește timp de 40 de minute și se lasă să bea pacientului. După ce această persoană bolnavă este acoperită cu o pătură caldă. Procedura se efectuează la fiecare 3 ore până când dispar simptomele febrei.




Imagine: De la Tiia Monto, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=92853967

COMENTARII

Nu există comentarii încă. Fii primul care adaugă unul.

Adauga un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *